Wat kost een goede fotograaf ?

Een goede fotograaf inhuren doe je niet zomaar. Vaak gaat het om een eenmalig event zoals een bruiloft, uitvaart of zakelijke bijeenkomst. Dan wil je natuurlijk professionele foto’s als herinnering. Mogelijk dat je foto’s wilt gebruiken voor je eigen bedrijf. Om belangrijke momenten op een mooie en professionele manier vast te leggen, is een goede camera en een professionele fotograaf nodig.

Wat kost een spoed fotograaf ? Als u aangeeft waar, wanneer en hoeveel uur u een spoedfotograaf nodig heeft, dan kunnen wij een passend tarief berekenen. Elke opdracht is anders, en heeft dus ook een ander prijskaartje. 

In Nederland is het gemiddelde uurtarief (professionele fotograaf) tussen de 75 en 120 euro per uur. Wil je een veel goedkopere fotograaf, dan kom je uit bij tarieven die bij amateurfotografen passen.

Het fotograferen van een bruiloft kan een lange dag (met veel uren) betekenen. Maar een ceremonie bij een uitvaart kan met 1,5 uur voorbij zijn. Reiskosten worden uiteraard ook doorberekend. 

Den Haag is het vertrekpunt, dus hoe dichterbij Den Haag, hoe minder reiskosten. Voor reiskosten wordt 25 cent per kilometer berekend.

Wat kost een goede fotograaf ?

Fotografie opdracht:

Gemiddeld uurtarief*:

Standaard tarief fotograaf

70 – 100 euro

Dagdeel  (4 uur)

350 euro

Hele dag (8 uur)

700 euro

Bewerken foto’s + verzenden via Wetransfer

75 euro per dagdeel

Foto’s op een USB-stick en verzenden

20 euro

*(excl. btw)

“Ik zoek met spoed een fotograaf, maar waarom zijn goede fotografen zo duur?”

Het prijskaartje van een goede fotograaf laat nogal wat mensen schrikken. Veel mensen denken dat het ‘veel te duur’ is en dat het ook veel goedkoper kan. Mijn ervaring is dat het inderdaad goedkoper kan, maar dan krijg je ook waarvoor je betaalt. Net als je een goedkope klusjesman van 12 euro per uur inhuurt om je plafond te stuccen. Dan moet je niet verwachten dat het plafond superstrak en glad is, toch? 

Het kiezen van een fotograaf is inderdaad een lastige keuze. Want elke fotograaf heeft voor- en nadelen, en een verschillend prijskaartje. 

Hoe kies je een goede fotograaf?

  • Vraag offertes op. Dan zie je meteen of de informatie duidelijk, begrijpelijk en logisch is. Door te vergelijken, ben je beter in staat om een goede keuze te maken.
  • Prijs zegt niet alles. Een beginnende fotograaf vraagt misschien 50 euro per uur. En een ervaren fotograaf zal tussen de 80 en 100 euro per uur vragen. Toch zijn er cowboys die zonder ervaring de hoofdprijs zullen vragen. Staar je dus niet blind op de prijs, maar kijk ook naar ervaring en stijl.
  • Ervaring telt dus mee. Als een fotograaf al jaren fotografeert in zowel privé als zakelijk verband, dan is dat een pluspunt. Een startende fotograaf moet je niet inhuren voor je bruiloft, dan neem je uiteraard een groot risico.
  • Waar is de fotograaf goed in? Normaal gesproken heeft een fotograaf een specialisatie of vakgebied waarin hij/zij heel goed is. Ik ben fotografeer graag zakelijke portretten, en ook uitvaart, events en zelfs food en producten voor webshops. Bruiloften is niet mijn specialisatie bijvoorbeeld. Als het goed is, kan een fotograaf ook eerlijk toegeven waar hij wel en niet goed in is.
  • Je eigen eisen, wensen en voorkeuren. Praat met de fotograaf over wat je wil en verwacht. Leg desnoods je wensen vast in het contract. Als je specifieke wensen hebt, leg deze wens dan vast. Zo is meteen duidelijk waar je voor betaalt en kan er achteraf geen misverstand ontstaan.
  • Let op reiskosten, kosten van fotobewerking en overuren. Teken niet zomaar een contract, maar vraag naar de tarieven van reiskostenvergoeding. Ook het tarief van fotobewerking kan per fotograaf verschillen. En vraag altijd naar het uurtarief, overuur-tarief en andere eventuele bijkomende kosten.
  • Je kan geld besparen door zelf je foto’s te bewerken. Een goede fotograaf heeft echter (dure) bewerkingsprogramma’s waarmee de foto’s echt beter worden geoptimaliseerd.
  • Spreek af met je fotograaf, desnoods via Skype of Zoom. Zo weet je meteen of je een klik hebt of niet. Het kiezen van een fotograaf is niet eenvoudig, maar als je een goede fotograaf nodig hebt, let dan op de genoemde aandachtspunten.

#spoedfoto #spoedfotograaf #fotograafinhuren #dagfotograaf #freelancefotograaf #lastminutefotograaf